Pași către o viață sănătoasă
Asociația Glasul Autismului a demarat în luna iulie 2020 proiectul “Pași către o viață sănătoasă” cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Proiectul “Pași către o viață sănătoasă” și-a propus un model de servicii de suport pentru o viață sănătoasă adresat familiilor având copii cu tulburare de spectru autist din Câmpina și alte localități rurale învecinate.
Plecând de la nevoile identificate am avut 5 direcții de acțiune:
- Creșterea motricității pentru 20 de copii printr-un program de terapie cuprinzand: kinetoterapie, masaj și terapie 3C.
- Ajutor pentru 6 copii- activități de pregătire pentru școală.
- Suport pentru 15 aparținători prin participarea la grupuri de suport.
- Informarea a 45 părinți având copii cu autism cu privire la alimentația corectă prin trei workshopuri.
- Pachete cu alimente sănătoase și produse sanitare pentru 45 familii.
- Prin activitățile derulate în cadrul sesiunilor de Terapie 3C, kinetoterapie și masaj am urmărit îmbunătățirea abilităților motrice și senzoriale, prin dezvoltarea forței musculare, a echilibrului, deprinderilor motrice de bază și utilitare, a funcțiilor senzorio-motrice, a motricității fine și capacității de relaxare. Exercițiile de conștientizare a corpului și a mediului în care se află, de optimizare a capacităților de coordonare a corpului și de concentrare îl ajută pe copil să se bucure de cât mai multă autonomie motrică.
- În timpul activităților de pregătire pentru școală copiii au fost sprijiniți să se adapteze cât mai bine la solicitările mediului școlar. S-a exersat menținerea atenției, prin concentrarea pe sarcinile primite de la școală dar și a comunicării, prin socializarea cu ceilalți copii.
- Grupurile de suport sunt acele programe concepute cu scopul de a acorda sprijin emoţional şi informaţional aparținătorilor pentru a face față situaţiilor problematice cu care se confruntă, dar și din dorința de a crea un spațiu unic de interrelaționare în care părinții să-și poată împărtăși unii altora experiențele, să-și devină sursă de inspirație și de fortificare și să ajungă ei înșiși călăuze pentru copiii lor pe drumul special pe care îl au de parcurs împreună.
- “Au fost întâlniri de suflet în care fiecare părinte și-a gasit vocea și curajul pentru a se dezvălui, în care au fost conștientizate vulnerabilități, nevoi nebănuite, dar și resurse deosebite, întâlniri în care lacrimile au șters durerea retrăirii propriilor traume, dar au izvorât și din empatie și compasiune pentru încercările grele ale celorlați, întâlniri în care fiecare părinte a simțit ca nu mai este singur și că împărtășește un destin comun de provocări, dar și de binecuvântări.” ne spune Emilia Saralegui – psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental, coordonator grup de suport.
- Grupul de suport a fost “ Un pansament pentru suflet, un moment în care ne-am privit în suflet și am lasat pe alții să ne pătrundă în suflet” – Simion Cristina ; “ A fost o întâlnire de care aveam nevoie, cu multe emoții și cu oameni minunați. Vă mulțumesc din suflet!” – Tudose Georgiana . Acestea sunt câteva feedback-uri de la părinții care au participat la grpul de suport.
- Tulburările de alimentațieale copiilor pot avea multiple forme și uneori pot duce la probleme de sănătate grave (subnutriția și întârzierea în dezvoltarea fizică și psihică). Este foarte important să identificăm timpuriu problema de alimentație și să intervenim eficient asupra acesteia pentru a putea preveni eventualele consecințe negative asupra sănătății copilului. Pe lângă problemele medicale , familiile ce au un copil cu o tulburare de alimentație pot întâmpina și dificultăți de natură socială, cum ar fi faptul că nu pot lua masa la restaurant sau nu pot merge în vacanțe .
- De aceea am inclus în Proiectul “Pași către o viată sănătoasă” 3 workshop-uri de nutriție. Ideea organizării acestora a luat naștere din dorința de a veni în sprijinul părinților de copii cu autism din comunitatea prahoveană.
- Au fost 3 workshop-uri în care 45 părinți de copii cu dizabilități din Câmpina și alte localități rurale învecinate au participat la eveniment online, folosind platforma
- În cadrul cursului, doamna dr Simona Ticu a prezentat câteva noțiuni generale despre nutriție urmate apoi de o sesiune de întrebări și răspunsuri aplicate pe cazuistica participanților .
- Prin proiectul “ Pași către o viață sănătoasă”, ne-am propus să aducem schimbări pozitive în calitatea vieții familiilor având copii cu autism și de aceea participanții cursului de nutriție au primit pachete cu alimente sănătoase și produse sanitare.
- “Pachetele cadou au fost extraordinare, copiii mei s-au ocupat temeinic de ele, le-au plăcut foarte mult, iar cele de igienă deja le-am pus în uz. Mulțumesc!” – Simion Cristina;
- “Produsele au fost pe placul băiatului meu, în special sucul de sfeclă. Mulțumesc din suflet pentru că vă gândiți la noi!” – Jugănaru Claudia.
- Acestea sunt câteva feedback-uri de la părinții care au participat la workshop-ul de nutriție și care au primit cadou pachete cu alimente sănătoase și produse sanitare.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.
Proiectul s-a finalizat în luna septembrie 2020 și a avut valoarea de 23.780 lei.