Terapia 3C

Terapia 3C (Conștientizare – Coordonare – Concentrare)  este o metodă inovatoare de recuperare a deficienţelor întâlnite la copiii cu autism, un program fondat de profesorul Paul Constantin Cojocaru, care urmărește împlinirea potențialului psihomotor al copiilor cu tulburări de dezvoltare.  Exercițiile de conștientizare a corpului și a mediului în care se află, de optimizare a capacităților de coordonare a corpului și de concentrare îl ajută pe copil să se bucure de cât mai multă autonomie motrică.

Terapia 3C este un ansamblu de exercitii fizice special concepute pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Ele sunt dublate de comenzi verbale scurte pentru fiecare exercițiu în parte. Acestea sunt alese și combinate astfel încât să eficientizeze recuperarea în funcție de cerințele și nevoile fiecărui copil.

Intervalul orar optim al unei ședințe de terapie este de o oră. Pentru fiecare copil, este necesară prezența unui partener – o persoană care să asiste copilul pe durata programului de exerciții. Acesta va fi de preferat o persoană apropiată copilului – un părinte, o rudă, un prieten, un terapeut.

“Principala problemă a persoanelor cu autism este că nu conştientizează propria corporalitate. Tulburarea de percepţie este foarte pronunţată. Dacă tu nu-ţi conştientizezi propria corporalitate, nu poţi dezvolta mecanisme de gândire de niciun fel, nici raţionale şi nici emoţionale. Ei nu conştientizează că au cap, gât. Dacă îi ceri copilului să-şi mişte mâna la dreapta nici nu se pune problema să facă acest lucru, pentru că el nici nu ştie care este mâna. Asta se întâmplă mai ales la copiii cu autism sever şi cu autism funcţional, la ceilalţi, lucrurile funcţionează un pic în alt regim, dar este şi acolo o problemă de percepţie care se regăseşte în probleme comportamentale. Primul pas spre recuperare este conştientizarea şi conştientizând, încerci să te coordonezi şi, cu cât încerci mai mult să te coordonezi, te concentrezi şi automat le câştigi pe toate trei: Conştientizare, Coordonare şi Concentrare. Aceştia sunt cei 3C.” – Paul Constantin Cojocaru.

Implică-te și tu!