Un pas către tine
Asociația Glasul Autismului a demarat în septembrie 2019 cel de-al doilea proiect finanțat de Kaufland în cadrul programului StartONG implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Proiectul “Pași către o viață sănătoasă” și-a propus un model de servicii de suport pentru o viață frumoasă și sănătoasă, adresat familiilor având copii cu tulburare de spectru autist din Câmpina și alte localități rurale învecinate.
Prin proiectul „Un pas către tine” ne-am propus:
1. Să valorificăm potențialul copiilor cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai Centrului Glasul Autismului prin implicarea în activități de coordonare, mișcare și sport pe durata a trei luni.
* O serie de activități au fost finanțate în cadrul acestui proiect pentru beneficiarii centrului.
* Pe durata a 3 luni, prin proiect au fost acoperite parțial costurile legate de organizarea sesiunilor de terapie 3C pentru beneficiarii centrului.
2. Organizarea evenimentelor de sensibilizare în comunitate
In lunile august, septembrie și octombrie au fost organizate evenimente de conștientizare pentru comunitate. Voluntarii au dezvoltat conceptul
evenimentelor de informare și sensibilizare și au asigurat derularea acestora.
În cadrul proiectului au fost organizate 2 evenimente de conștienizare/sensibilizare /de informare și o întâlnire a voluntarilor cu copiii beneficiari ai centrului:
* Activități de joc și cunoastere în aer liber
* Un eveniment de sensibilizare în comunitate –seara de film și dezbatere
* Un pas către tine – întâlnire cu copiii la locul de joacă și zbenguială Mițu-Chițu
3. Organizarea excursiei pentru evaluarea abilităților de coordonare.
O parte dintre copiii participanți la sesiunile de terapie 3C împreună cu un părinte au participat în luna septembrie la o excursie de socializare și
testare a abilităților de coordonare și echilibru.
4. Organizarea evenimentului de sensibilizare în școli
* În 3 școli partenere din Câmpina a fost organizat un concurs de creație cu tema – școala incluzivă –concursul a fost promovat în rândul copiilor din clasele 1-4 și premiat.
* Premiile au constat în cărti sau alte bunuri educaționale și au fost acordate
de un juriu.
1. Terapia 3C (Conștientizare – Coordonare – Concentrare) este o metodă inovatoare de recuperare a deficienţelor întâlnite la copiii cu autism, un program fondat de profesorul Paul Constantin Cojocaru, care urmărește împlinirea potențialului psihomotor al copiilor cu tulburări de dezvoltare. Exercițiile de conștientizare a corpului și a mediului în care se află, de optimizare a capacităților de coordonare a corpului și de concentrare îl ajută pe copil să se bucure de cât mai multă autonomie motrică.
2.Primul eveniment de conștientizare a fost derulat în data de 31 august 2019 în zona parcului Soceram și s-a adresat părinților și copiilor din comunitate. A fost un eveniment de conștientizare, informare și sensibilizare pentru comunitate. Împreună cu voluntarii, am realizat activități de joc și cunoaștere în aer liber prin care copiii cu tulburari din spectru autist să poată socializa cu copiii tipici.
* Cel de al doilea eveniment planificat în cadrul proiectului a constat într-o întâlnire de joaca în spațiul Mitzu Chitu, întâlnire la care au participat 10 copii cu autism. Timp de câteva ore, copiii și voluntarii s-au jucat, au mâncat pizza și s-au bucurat de spațiul colorat și vesel.
* Activitățile adresate comunității au continuat cu cel de al treilea eveniment- o proiecție de film urmată de discuții privind integrarea persoanelor cu autism în comunitate.
– A fost organizată o seară tematică de film (noiembrie 2019), la care au participat aproximativ 50 de persoane din comunitatea câmpineană.
– Filmul pe care l-am vizionat a avut o poveste impresionantă cu care rezonăm din toată inima cei care avem copii speciali si ne-am dorit ca prin intermediul lor si a discutiilor de la sfârșit să creștem conștientizarea și înțelegerea copiilor cu tulburări din spectru autist și a familiilor lor.
3.Am organizat o excursie de trei zile pentru 10 copii și însoțitorii acestora.
* Această întâlnire a avut loc în luna octombrie, 10 copii cu TSA, însoțiți de părinți au participat la o minunată excursie de trei zile (4 – 6 octombrie), în localitatea Șimon, cu scopul de a testa în mediul extern abilitățile de echilibru și coordonare dobândite la centru și pentru a îi ajuta să socializeze și să se bucure de natură.
4.Evenimentul de sensibilizare adresat elevilor a constat într-un miniconcurs adresat copiilor din clasele 1-4 din 3 școli, concurs având ca temă școala incluzivă. Astfel în perioada 1-30 noiembrie 2019, Asociația ”Glasul Autismului”, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, Școala Gimnazială Centrală și Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”, toate din Câmpina, a organizat concursul ”Un pas către tine”, cu scopul de a promova diversitatea, incluziunea și nondiscriminarea copiilor cu tulburări din spectrul autist.
* Concursul s-a adresat copiilor din clasele I-IV de la cele trei unități de învățământ partenere și a fost organizat cu sprijinul cadrelor didactice și voluntarilor asociației. În perioada 4-8 noiembrie, au fost organizate scurte prezentări în cadrul școlilor pentru promovarea concursului în rândul elevilor.
* Acesta s-a finalizat cu o expoziție a tuturor lucrărilor copiilor participanți, expoziție care a avut loc în holul Casei Tineretului – Câmpina.
* Juriul, format din reprezentanți ai publicului, autorităților locale, presei și asociației, a selectat 36 de lucrări (12 din fiecare școală), care au fost premiate.
* Premiile au fost: cărți sau materiale educaționale.